2024-10-17 20:37:14 MASTERCHEF NA PREPOLNU: BRILJIRAO NARANČASTI TIM Uz kreativnost i preciznost, natjecatelji će svojim jelima pokušati dokazati da su dostojni titule MasterChefa! Što su nam pripremili članovi narančastog tima a što je rekao strogi žiri pročitajte u nastavku….
U četvrtak, 17. listopada 2024., PŠ Prepolno je bila domaćin uzbudljivog MasterChef izazova. Obilježavajući Dane kruha, učiteljica engleskog jezika Marija Merkaš za članove narančastog tima kojeg je činio 4. razred odabrala je bundevu kao namirnicu koju kandidati moraju koristiti u svojem jelu. Narančasti tim odlučio je pripremiti aromatični kolač koji su obogatili začinima poput cimeta i mljevenog đumbira, a za dodatnu hrskavost dodali su komadiće sjeckane čokolade i oraha. Učinkovito su raspodijeli zadatke, složno surađivali te su prezentirali svoje jelo pred stručnim žirijem u sastavu učiteljica Ane, Ivane i Marije.
Žiri je imao samo riječi hvale za aromatični miris kolača, sočnost te prezentaciju na tanjurima, a uz to su hvalili i njihovu suradnju. „Dodatak čokolade koja se topi u ustima i jesenski začini prava su rapsodija za nepce“, rekla je članica žirija učiteljica Ana. Učiteljica Marija komentirala je: „Radna jedinica je kristalno čista, savršeno ste umreženi i organizirani. Namirnica je pripremljena po najvišim standardima, a prije svega, okusni pupoljci zadovoljni.“ „Ovo je jako dobro. Okusi su čisti i tu se vidi da znate s tehnikama“, nadodala je učiteljica Ivana. Osim stručnog žirija, svoje ocjene iznijeli su i učenici prvog i trećeg razreda. „Ovo je najbolji kolač ikad“, komentirale su Rebeka i Zara iz prvog razreda. Tako je narančasti tim izbjegao stres test i osigurao ostanak u show-u do neke iduće kulinarske radionice na Prepolnu. Kako i vi ne biste ostali zakinuti za takvu rapsodiju okusa, recept donosimo u nastavku (preuzeto sa stranice Like Chocolate: https://likechocolate.net/2022/09/video-kruh-od-bundeve-s-cokoladom-i-orasima/)
KRUH OD BUNDEVE S ČOKOLADOM I ORASIMA Vrijeme pripreme: 80 min Sastojci: Sastojci za kruh: 3 jaja 80 g smeđeg šećera demerara 180 g bijelog šećera 1 vrećica bourbon vanilija šećera 300 g pirea od bundeve oko 1/2 srednje butternut bundeve 120 g biljnog ulja 1 žličica đumbira u prahu 2 žličice cimeta 1 žličica praška za pecivo 1 prstohvat soli 240 g glatkog brašna 50 g komadića čokolade 50 g sjeckanih orahaUpute: Prvo napraviti pire od bundeve: Bundevu očistiti od kore i koštica i narezati na kockice. Zatim je skuhati na pari – u veliku zdjelu naliti vode do 1/3 visine, a iznad vode staviti cjedilo. Bundevu staviti u cjedilo, poklopiti i kuhati oko 20 min, odnosno dok bundeva potpuno ne omekša. Usitniti je vilicom i odvojiti 300 g za recept. Umjesto na pari, bundevu možete i ispeći – pola očišćene bundeve premažite s malo ulja i pecite na 180 °C dok ne omekša. Pećnicu zagrijati na 180 °C, a kalup za kruh obložiti papirom za pečenje. Jaja i šećere izmiješati pjenjačom pa dodati bundevu i ulje i sve dobro promiješati. Dodati ostale suhe sastojke i promiješati dok se ne dobije glatka smjesa. Na kraju lagano umiješati čokoladu i orahe. Preliti u kalup i peći 45 – 50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista.
DOBAR TEK! učiteljice Marija i Ana |
Osnovna škola Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina |